Etherische olie

Wat zijn etherische oliën en wat doen zij?

Etherische oliën zijn vluchtige, niet vette vloeistoffen die gewonnen worden uit de bloemen, zaden, vruchten, hars, wortels, hout, bast en schil van planten en bomen d.m.v. dampdestillatie of koude persing. Door de waterdampdestillatie wordt de essentie die in de planten aanwezig is, getransformeerd tot etherische olie.

De winning van etherische olie blijft een kostbaar (handmatig) proces waarbij tot vele honderden kilo’s plantenmateriaal nodig zijn om1 liter etherische olie te verkrijgen. Een goed voorbeeld is dat je ongeveer dertig miljoen rozenblaadjes nodig hebt voor honderd ml. Deze geur wordt te duur om te verstuiven en wordt daarom niet toegepast. Wel wordt deze olie gebruikt om rozenwater te maken. Men kan dan bijvoorbeeld met één druppel 10 literrozenwater maken.

Etherische oliën kunnen een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de kwaliteit van de lucht die we inademen. Al sinds de oudheid staan etherische oliën bekend om hun heilzame werking. Tussen de cellen van planten bevinden zich geconcentreerde olieachtige vloeistoffen met sterke geureigenschappen, de etherische olie. De natuurlijke werking van deze vloeistoffen beschermen de planten tegen bacteriën, schimmels en parasieten.

Daarnaast heeft etherische olie een sterk desinfecterende werking en bestrijdt het effectief ziektekiemen. De etherische oliën worden zonder chemische hulpstoffen gewonnen uit in het wild groeiende of biologisch verbouwde planten. Door een natuurlijke productiemethode wordt de allerhoogste kwaliteit etherische olie gewonnen.